Alvorens we stil kunnen staan bij Denderclub Ninove, dienen we de twee boegbeelden van onze wielerwedstrijd naar voor te schuiven en even kort voor te stellen.

Kamiel “Boerken” Beeckman: (°1910 – †1994)

boerkenb“Boerken” Beeckman is geboren in de Ninoofse deelgemeente Meerbeke en was wielerprof van 1935 tot en met 1940. In de eerste oorlogsjaren hing zijn fiets even aan de haak, maar na het eerste oorlogsgeweld van de “Blitzkrieg” ging de fiets weer als de bliksem van stal en maakte Kamiel zijn wederoptreden van 1942 tot en met 1953.

Kamiel was inderdaad 43 toen hij stopte met professioneel wielrennen.
Dit alleen al zegt al veel over wie Kamiel “Boerken” Beeckman was en waarvoor hij stond.

Anatomisch gezien had “Boerken” Beeckman niet alles mee, maar hij was wel meer dan een verdienstelijk en behoorlijk renner. Hij was geen snelle spurter pur sang en bijgevolg geen veelwinnaar, maar wel uit het juiste hout gesneden.
Een Vlaamse karakterkop die het van zijn doorzettingsvermogen moest hebben en van zijn vechtlust.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat “Boerken” Beeckman steeds sterk voor de dag kwam in zijn Vlaamse (harde) wedstrijden met de Ronde van Vlaanderen op kop. Op deze wielerhoogdag kon Kamiel steeds boven zichzelf uitstijgen, iets dieper gaan en iets meer kasseien en stof fretten. 
Kamiel is voor zijn prestaties tijdens zijn loopbaan misschien iets te weinig geëerd geweest, maar met onze Grote Prijs willen we blijvend hulde brengen aan deze man.

 

 

 

 

 

 

 Edgar De Caluwé: (°1913 – †1985)

 ecaluweEdgar De Caluwé was een tijdsgenoot van “Boerken” Beeckman en afkomstig van de nabijgelegen Ninoofse deelgemeente Denderwindeke. Zijn profcarrière begon in 1933 en kende een einde in het jaar 1947. Een kortere carrière dan “Boerken” Beeckman, maar wel gevuld met een mooi palmares.  
Edgar behoorde tot de groten van zijn generatie en zijn palmares liegt er dan ook niet om. Als profrenner pakte hij een twintigtal overwinningen. Zijn grootste en ongetwijfeld mooiste zege was de Ronde van Vlaanderen in 1938.
Eerder had hij al Parijs-Brussel en Bordeaux-Parijs gewonnen in 1935. In 1936 werd hij al tweede in de Ronde van Vlaanderen, en als onafhankelijke had hij in 1933 al de zegekrans gepakt. De zege in 1938 kwam dus niet geheel onverwacht.

Het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog was wellicht een rem op een nog mooier palmares. Na de oorlog won hij nog enkele kleine koersen, maar zijn beste jaren waren toen duidelijk voorbij.
De Caluwé nam ook twee keer deel aan de Ronde van Frankrijk, echter zonder al te veel potten te breken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Denderclub Ninove:

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zag Denderclub Ninove het levenslicht. Ze ontstond uit een fusie van “De Beeckmanvrienden” en een groepering rond de gerenommeerde wielrenner Edgar De Caluwé.

In het eerste jaar van haar bestaan, zijnde 1943, organiseerde ze haar eerste wielerwedstrijd. Tot op de dag van vandaag is de Grote Prijs Beeckman-De Caluwé een begrip in het wielermilieu. De positieve verslagen en beoordelingen van de Koninklijke Belgische WielerBond (KBWB) en de UCI de laatste jaren bestendigen de ijzersterke reputatie welke door de jaren heen werd opgebouwd. Desondanks het feit dat deze wedstrijd steeds plaats heeft tijdens de Ronde van Frankrijk, mag men hier in Ninove fier zijn op het sterke deelnemersveld.

Ninove mag met zekerheid beschouwd worden als dé Oost-Vlaamse wielerstad bij uitstek en dit valt ook jaarlijks te zien aan onze talrijke wielerwedstrijden die geafficheerd staan. Dit is de verdienste van de stad Ninove, maar in grote mate ook deze van Roger Vander Velden.


RogerVklRoger mag gerust beschouwd worden als de peetvader en Pater Familias van alle Ninoofse wielerwedstrijden.
Deze man mag dan ook nog even in de picture worden gebracht. De bankbediende op rust heeft zich steeds voor de wielersport ingezet. Hij zette zijn eerste stappen in het wielergebeuren als een o zo belangrijke seingever. Zonder seingevers is er immers geen sprake van een koers. Deze zijn een conditio sine qua non bij elk wielergebeuren. Later schopte Roger het zelfs tot afgevaardigde van de Belgische Wielerbond.

Begin de jaren ’70 sloot hij zich aan bij Denderclub Ninove. In de jaren ’70 en ’80 was hij de grote bezieler en drijvende kracht van meer dan dertig Ninoofse wielerwedstrijden.

Roger is inmiddels de bezieler die van boven in de hemel een oogje in het zeil houdt en de Grote Prijs Beecman-De Caluwé nog steeds een warm hart toedraagt, zoals het een beschermengel betaamt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In navolging van zijn grootvader en vader en onder de beschermende vleugels van Roger, sloot Pascal Carael zich destijds als 17-jarige aspirant aan bij Denderclub Ninove. Roger is dan ook steeds een mentor geweest voor het huidige boegbeeld en duiveltje-doe-het- al van Denderclub Ninove. Inmiddels is er onder diens voorzitterschap een nieuwe, frisse wind in de club gaan waaien dat zorgt voor een gestage groei van de wedstrijd en vereniging op zich.

Er wordt alvast reikhalzend uitgekeken naar de 76ste editie in het jaar 2018 !